(0)

En Stockholmsbok

E-book


En Stockholmsbok beskriver i första hand Stockholm som storstad, som familjegrav, som kolonilott. En storstad i vÀxande och vardande den vinter och den vÄr dÄ en liter mjölk kostade en krona och fem öre. En vinter och en vÄr dÄ stadens vÀxtvÀrk sÀtter sig i dess leder, knÀn och armbÄgar. Som hastigast vidrörs till exempel trafikproblemen. Men ett problem som storstaden brottas med har ansetts stÄ över de övriga: det gÀller stÄlar, brudar och borsten. Det kan verka cyniskt, men storstaden Àr cynisk och det Àr pÄ den tilltagande cynismen man bör mÀrka att en stad vÀxer, och pÄ dess polisers allt yngre ansikten mÀrka att man sjÀlv Äldras. Boken Àr ingen kÀrleksförklaring till Stockholm, den Àr bara en förklaring.

Om man sĂ„ vill har boken en handling. En liten skara personer fĂ„r representera de storstadsanonyma som trĂ€ngs i bussar och hissar. Det hela Ă€r mycket enkelt och dessutom komplicerat – som allting annat. I korthet handlar boken om hur en storstad i vintermörker vĂ€ntar pĂ„ solen, vĂ„ren och en kommande sommar. Det gör inte storstaden sittande, inte heller liggande, nĂ€rmare dĂ„ gĂ„ende, i bĂ€sta fall Ă„kande taxi. Storstaden Ă€r en person, och i nĂ„gon mĂ„n varnar boken för att rĂ€cka denna person handen.

Om Stockholm handlar boken, men den Àr inte skriven enbart för infödda stadsbor, inte enbart för inflyttade och inte heller enbart för dem som inte tÀnker flytta till Stockholm. Det Àr bara en bok om en vinter och en vÄr.

Till detta kan fogas att En Stockholmsbok Àr en ny av Stig Claesson sjÀlv illustrerad prosabok som fortsÀtter den sjÀlvstÀndiga, originella och moderna linje i svensk litteratur för vilken han Àr en företrÀdare. Den Àr en av de mÀrkligaste skildringar av Stockholm som skrivits. En Stockholmsbok publicerades första gÄngen 1966.