(0)

Epistel 1: 1-81

E-book


F.J. Billeskov Jansens kommenterede udgaver af Ludvig Holbergs "Epistler" har qua hans store forskningsarbejde, tekst- og kildekritiske kommentarer og registre fÄet status som vor tids stÞrste hÄndbog i Holbergs tankeverden. Dette bind omhandler epistlerne 1-81.

F. J. Billeskov Jansen, Frederik Julius Billeskov Jansen, 1907-2002, professor i dansk litteratur ved KÞbenhavns Universitet og prisbelÞnnet litteraturforsker, hvis litteraturforstÄelse var stÊrkt inspireret af strukturalisme. Dette kom til udtryk i hans litteraturformidling, der var prÊget af antagelsen om, at litteratur er en Êstetisk disciplin i sig selv, og derfor ikke alene skal anskues biografisk, som der havde vÊret tradition for. Billeskov Jansens arbejder kan i denne optik ses som en art forlÞber for den angelsaksiske nykritik. Senere Äbnede han op for en mere idehistorisk tilgang til litteraturen, der afspejlede sig i hans evne til at forene nylÊsning af klassiske tekster med historisk indlevelse. Dette gjorde ham blandt andet til grundlÊggeren af det moderne studium af Ludvig Holberg. De fleste af Billeskov Jansens studier fokuserer da ogsÄ pÄ Êldre litteratur; sÊrligt det danske 1700-tal og dets forudsÊtninger i europÊisk og isÊr fransk litteratur. For at udbrede kendskabet til dansk litteratur og litteraturforskning i det hele taget stiftede han blandt andet tidsskriftet Orbis litterarum, sad i bestyrelsen for flere litterÊre og kulturelle selskaber og var fra 1967 medlem af Det Danske Akademi. Talrige danske litteraturhistorier og antologier pÄ de europÊiske hovedsprog er blevet til under hans medvirken.

Litteraturforsker og tidligere formand for Holberg-samfundet F.J. Billeskov Jansens kommenterede udgave af Ludvig Holbergs "Epistler".