(0)

Ernst Westerlund

E-book


Ernst Westerlund Hemligheten bakom framgÄngen.

Det hÀr Àr en beskrivning av doktor Ernst Westerlund, verksam i Enköping mellan 1868 -1924. Han botade patienter med psykisk ohÀlsa som depression, oro, Ängest, fobier och stressproblematik som hans kolleger hade misslyckats med.

Hans lÀkarpraktik var den största privatlÀkarmottagningen i landet med över 300 betalande patienter och ett 60-tal mottagningspatienter varje dag. Han blev sÄ framgÄngsrik att det kom patienter frÄn hela Sverige och till sist hela Europa till honom för att fÄ den specialistvÄrd de inte kunde fÄ nÄgon annanstans. Var 5:e - 10:e person man mötte i Enköping var en patient till honom. NÀr Enköpings lasarett inte rymde fler patienter sÄ lÀt han uppföra Enköpings stadshotell för att kunna hÀrbÀrgera alla tillströmmande patienter. NÀr stadshotellet var fullt sÄ startade han ett 40-tal egna privata sjukhem som hans patienterna la in sig pÄ. Han startade Àven Storliens högfjÀllspensionat i JÀmtland och blev den förste i Sverige med inriktningen Grön Rehab.

En av patienterna var författaren Leo Tolstojs son som gifte sig med Ernst Westerlunds dotter Dorothea. Paret flyttade till Moskva och fick 10 barn tillsammans innan de ÄtervÀnde till Enköping i samband med ryska revolutionen 1918. Han behandlade Àven den norske författaren Johan Bojer och botade honom frÄn den skrivkramp han lidit av under flera Är. Skrivkrampen slÀppte och Johan Bojer blev en av Norges mest lÀsta och prisade författare och dessutom nominerad till Nobelpriset i litteratur fem gÄnger efter behandlingstiden i Enköping. BÄde Leo Tolstojs son och Johan Bojer skriver sjÀlva i boken om tiden i Enköping och den behandling de fick av Ernst Westerlund.

Det har lÀnge varit en gÄta varför behandlingarna var sÄ framgÄngsrika. Hur lyckades han bota dem? Hur sÄg de psykologiska mekanismerna ut bakom tillfrisknandet? Vad var det som Ernst Westerlund gjorde som hans kollegor misslyckades med?

HÀr Àr Hemligheten bakom framgÄngen.