(0)

Illusionen om vetenskapen

E-book


Vetenskapen har blivit det moderna samhÀllets Gud. Men kan man lita pÄ vetenskapen? Ny omskakande bok om den moderna vetenskapens dilemma av professor Peter Stenumgaard.

Vetenskapen anvĂ€nds idag som vĂ„r yttersta referens för att förstĂ„ tillvaron, bedöma konkurrerande kunskapsomrĂ„den och att kritisera religiösa livsĂ„skĂ„dningar. Vetenskapen har dĂ€rmed i praktiken blivit det moderna samhĂ€llets Gud. Vad som dock Ă€r okĂ€nt för mĂ„nga Ă€r att modern vetenskapsteori visat pĂ„ fundamentala brister och begrĂ€nsningar i de vetenskapliga metoder som anvĂ€nds. Man har till och med visat att vetenskapen inte kan bevisas vara överlĂ€gsen andra sĂ€tt att skaffa kunskap om tillvaron och att vetenskap inte Ă€r en rationell verksamhet. Den moderna vetenskapens auktoritet Ă€r sĂ„ledes kraftigt ifrĂ„gasatt samtidigt som undersökningar visar att mĂ€nniskors förtroende för forskare minskar kontinuerligt. Är vetenskapens inflytande pĂ„ vĂ€g att minska pĂ„ samma sĂ€tt som den

institutionella kyrkans gjort i vÀstvÀrlden de senaste 200 Ären? Detta skulle i sÄ fall kunna fÄ mycket lÄngtgÄende konsekvenser i samhÀllet.

Författaren illustrerar vetenskapens fundamentala problem pÄ ett populÀrvetenskapligt sÀtt . Han visar med aktuella exempel pÄ vilka konsekvenser detta fÄr för vetenskapliga tvister och livsÄskÄdningsdebatter.

Om författaren: Peter Stenumgaard Àr teknologie

doktor och arbetar till vardags som forskningschef och adjungerad professor. Han har tidigare skrivit boken ”Vetenskap och tro” (XP Media)

"En utmÀrkt, begriplig och mycket tankevÀckande bok full av konkreta exempel."

Sven Reichman, författare, med. dr.

”Utan tvekan Ă€r denna bok en frisk flĂ€kt! Den visar klart hur vetenskap Ă€r en genuint mĂ€nsklig aktivitet, med samma styrka och svagheter som vi mĂ€nniskor har. Trots en gedigen akademisk bakgrund inom de ”hĂ„rda vetenskaperna” drar sig inte författaren för att visa hur ofta stĂ„ndpunkter felaktigt kallats för sanningar. Det Ă€r en sak att forskare kan peka pĂ„ experimentella resultat och observationer. En helt annan att gĂ„ frĂ„n ”fakta” till tolkning och teori. Ett centralt budskap i boken Ă€r nĂ€mligen att nĂ„gon sĂ„dan fullt tillförlitlig slutledningsprocedur inte finns.”

Per Landgren, Fil. Dr. gÀstforskare vid Oxford University

"Illusionen om vetenskapen av Peter Stenumgaard utgör ett viktigt inlÀgg i samhÀllsdebatten. Den ger en historiskt vÀlförankrad och nyanserad beskrivning av vetenskapens brister och begrÀnsningar, speciellt svÄrigheterna att exakt definiera vad vetenskap Àr. Boken förtjÀnar att lÀsas av mÄnga, sÄvÀl forskare som intresserade lekmÀn. Det Àr min förhoppning att den ska frÀmja en Àrlig och ödmjuk diskussion om hur vetenskap ska bedrivas och presenteras, vilket Àr viktigt för allmÀnhetens lÄngsiktiga förtroende."

Ola Hössjer, professor i matematisk statistik