Inte ens tystnaden är längre vår egen är en samling politiska essäer av den turkiska samtidslitteraturens mest uppburna och översatta författare, Asli Erdogan. Känsliga och exakt iakttagande texter om den rådande politiska situationen i Turkiet, övergrepp mot minoriteter och hot mot yttrandefriheten. De berättar det som enligt makten inte får berättas, det som kanske inte kan berättas. Samtidigt är de brev till omvärlden för att skrika ut vad som pågår i Turkiet, att vi aldrig får tillåtas glömma det förflutna eller blunda för vad som sker i vår samtid – för inte ens tystnaden är längre vår egen.
I augusti 2016 arresterades Asli Erdogan i sitt hem i Istanbul, hölls under omänskliga omständigheter fängslad i fyra och en halv månad och står anklagad för samröre med terrorism, bland annat utifrån texterna i denna bok, som inte längre får publiceras i hemlandet. Lika vackra som fasansfulla essäer som gör tydligt hur omistlig och viktig Erdogans röst är i kampen för frihet, kan läsaren sida efter sida bevittna hennes outtröttliga motstånd.
Asli Erdogan är född 1967 i Istanbul där hon också är bosatt efter att i omgångar levt i exil. Under flera år arbetade hon som fysiker på cerni Gèneve innan hon helt ägnade sig åt skrivandet och har kommit att bli en av Turkiets mest hyllade och översatta författare. Hon har blivit en röst för kvinnlig erfarenhet och utsatthet med ett ständigt ställningstagande för samhällets svaga. Vid sidan av författarskapet har hon också varit kolumnist för tidningarna Radikal och Özgür Gündem.
I augusti 2016 fängslades Erdogan och 22 andra medarbetare på Özgür Gündem anklagade för bland annat samröre med terrorism och hot mot rikets säkerhet. Efter fyra och en halv månad i fängelse släpptes hon i väntan på rättegång.
Erdogan finns sedan tidigare utgiven på svenska med romanerna Den mirakulöse mandarinen, Staden i den röda kappan och Stenbyggnaden.