(0)

Kampen om Det Moderne 1715-2008

E-book


"Hvad betyder Det Moderne? Det er der skrevet vognlĂŠs af bĂžger om, og mange har hĂŠvdet: Vi er Det Moderne. Jeg bruger ’modernitet’ i samfundsforskernes betydning: den proces der begynder sidst i 1600-tallet og tager fart sidst i 1800-tallet. Moderniseringen sker i samspil mellem Ăžkonomisk vĂŠkst, handel, ny videnskab og teknologi, nye ideer, og den bestĂ„r i delprocesserne industrialisering, urbanisering, sekularisering, individualisering og gradvis demokratisering. Jeg vil se pĂ„ disse processers mĂžde med dansk litteratur og kulturliv."

Efter over 40 Är som underviser og forsker pÄ KÞbenhavns Universitet holdt Hans Hertel i 2008 en forelÊsning, der i al beskedenhed skulle beskrive Det Moderne som begreb og kulturel periode i Danmark. Den er her udgivet som artikel, og den indkapsler pÄ imponerende vis dette kÊmpe emne pÄ ganske fÄ sider.

Hans Hertel (f. 1939) er uddannet mag.art. i komparativ litteraturhistorie og var i mange Är professor i nordisk historie ved KÞbenhavns Universitet. Han har skrevet litteraturklummer for Dagbladet Information og vÊret medarbejder pÄ Politiken. Hans Hertel har blandt andet skrevet bÞger om Georg Brandes, romanproblemer og forlag.