(10)

Kuka koputtaa ovellesi? : Kuolansuomalaisten kohtalo Stalinin vainoissa

E-book


Vainot, joista vaiettiin kauan

VÀkevÀ historiateos kuolansuomalaisten traagisesta kohtalosta. Oman sukunsa vaiheisiin ja laajaan asiakirja-aineistoon perustuen Agnessa Haikara kertoo Murmanskin suomalaisyhteisöstÀ, josta ei Stalinin vainoissa jÀÀnyt kÀytÀnnössÀ mitÀÀn jÀljelle.

EnsimmÀiset suomalaiset uudisasukkaat muuttivat Kuolan niemimaan rannikolle jo 1800-luvulla etsiessÀÀn parempaa elÀmÀÀ. Myös vuoden 1918 sisÀllissodan jÀlkeen Suomesta muutti vÀkeÀ VenÀjÀlle.

Kuolansuomalaisten elĂ€mĂ€ muuttui painajaiseksi, kun siirtolaisista tuli 1930-luvun lopulla VenĂ€jĂ€n vallanpitĂ€jien vainon kohde. Erityisen julmaksi sorto muuttui sodan armottomina vuosina. Tuhansia ihmisiĂ€ karkotettiin asuinpaikoiltaan, tuhansia lĂ€hetettiin leireihin sekĂ€ teloitettiin ampumalla. Öinen koputus ovella merkitsi elĂ€mĂ€n tuhoutumista tavalla tai toisella.

Agnessa Haikara kuvaa Murmanskin suomalaisten siirtolaisten historiaa sukunsa jÀsenten kautta. HÀnen isoÀitinsÀ, vuonna 1913 syntynyt Annette Karlovna Haikara oli Kuolan tapahtumien silminnÀkijÀ. IsoÀidin kertomusten ja muiden aikalaisten muistelmien lisÀksi kÀytössÀ on ollut laaja dokumenttiaineisto eri arkistoista Suomesta ja VenÀjÀltÀ.

Murmanskin rannikon suomalaisten elÀmÀ ja poliittisten vainojen kohteeksi joutuneiden perheiden kohtalo on vÀhÀn tunnettu pala historiaa. Kuolan siirtolaisista ja heidÀn osastaan historiassa vaiettiin niin VenÀjÀllÀ kuin Suomessakin.

Teoksessa on Erkki Tuomiojan saatesanat.

Juristi ja sosiologi Agnessa Haikara on neljÀnnen polven murmanskilainen, suomalaisten siirtolaisten jÀlkelÀinen. NykyÀÀn hÀn asuu Suomessa.