I Sigurd Elkjærs vidtfavnende historiske roman "Landet i våde" er vi tilbage i den danske middelalder. Handlingen foregår i en lille midtjysk landsby, hvor vi møder stærke mennesker og bliver præsenteret for deres særlige blanding af vildskab og fromhed. I den lille landsby har kristendommen endnu ikke fortrængt den overtro, der har haft tag i befolkningen i århundreder. Vi ser, hvordan kongens strid med landets stormænd får vidtgående konsekvenser for landsbyens beboere, der mest af alt ønsker at leve deres liv i fred og ro.
Første bind af "Landet i våde" fortæller om den unge, uskyldige Helle Arvidsdatter, hvis ulyksalige og uretfærdige skæbne giver anledning til, at et fjendskab bryder ud, som i sidste ende fører til det berømte mord i Finderup lade på Sankt Cæcilienat.
Sigurd Elkjær vandt i 1936 førstepræmien i en nordisk romankonkurrence med romanen "Mellem Hav og Fjord", som udspiller sig på en lille ø i Horsens Fjord omkring århundredeskiftet. Handlingen blev videreført i "Et Muldskud i Havet" (1937) og "Landfast" (1938), så de tre bøger kom til at danne en trilogi.