(405)

Me olemme Bellingcat: Tiedustelupalvelu verkossa

audiobook & e-book


Bellingcatin perustajan Elliot Higginsin kirja kertoo kuinka itseoppineiden ja vapaaehtoisten digietsivien ryhmÀ oppi paljastamaan sotarikoksia ja salamurhia - jopa ennen valtiollisia tiedustelupalveluja.

Kansalaisjournalisti Eliot Higginsin perustama Bellingcat on usein esillÀ mediassa. Se selvitti kaksoisagentti Sergei Skripalin todennÀköiset myrkyttÀjÀt, venÀlÀisupseerien ryhmÀn. Bellingcat on jÀljittÀnyt Syyrian diktaattorin Bashar al-Assadin kÀyttÀmÀt kemialliset aseet ja ohjuksen, joka pudotti MH-17-lentokoneen Ukrainassa. Joulukuussa 2020 ryhmÀ selvitti VenÀjÀn oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin murhayritystÀ, ja tammikuussa 2021 ryhmÀ osallistui Yhdysvaltojen Capitolin mellakoitsijoiden tunnistamiseen.

Bellingcat ei ole valtiollinen tiedustelupalvelu tai suuren mediatalon tutkivan journalismin yksikkö. Se on tutkijoiden ja kansalaisjournalistien kansainvÀlinen verkosto, jonka toiminta perustuu avointen lÀhteiden tietoihin, tietotekniikkaan, uteliaisuuteen ja loputtomaan kÀrsivÀllisyyteen. Se mÀÀrittelee uusiksi tavat tulkita uutisia, politiikkaa ja digitaalista tulevaisuutta.

Kirja kertoo Eliot Higginsin tarinan yliopistopudokkaasta aivan uudenlaisen tiedonkeruun ja analysoinnin verkoston vetÀjÀksi. Higgins esittelee Bellingcatin historian, toimintatavat ja -periaatteet.

Kirjassa on ryhmÀn suomalaisjÀsenen Veli-Pekka KivimÀen esipuhe suomalaisille lukijoille.

Eliot Higgins (s. 1979) opettaa avointen lÀhteiden tiedustelua (OSINT) Atlantic Councilissa, joka on Yhdysvaltojen johtava geopoliittisen strategian ajatushautomo. HÀn on toiminut vierailevana tutkijana Lontoon King's Collegen sotatieteiden osastolla ja Kalifornian yliopiston Berkeleyn ihmisoikeuskeskuksessa. HÀn istuu myös Haagin kansainvÀlisen rikostuomioistuimen teknisessÀ neuvottelukunnassa.


Narrator: Jari Nissinen
Duration: