(0)

Mellan kaos och kontroll : social ordning i svenska flottan 1670-1716

E-book


Den svenska stormaktstiden förĂ€ndrade livet för undersĂ„tarna pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt. Det nya Sverige ville pĂ„ allvar bli en del av Europa – nya landomrĂ„den fogades till riket, nya stĂ€der grundlades och adelns herresĂ€ten skulle nu kunna visa upp karaktĂ€rsdrag av en stormakt i Europas mitt. Maktens krav ökade pĂ„ bĂ„de befolkningen och de styrande.

I Mellan kaos och kontroll möter vi mÀnniskorna i en av stormaktstidens största organisationer och arbetsgivare: den svenska flottan. Under perioden spelade flottan en avgörande roll för förmÄgan att hÄlla ihop det svenska vÀldet. Den hade förgreningar över hela riket, sysselsatte tusentals mÀnniskor och var en angelÀgenhet för varje samhÀllsskikt.

Historikern AnnaSara Hammar undersöker vilka strategier amiralitet och officerare anvÀnde för att lyckas disciplinera flottans stora manskap och vilka reaktioner den nya ordningen vÀckte hos de underlydande. I Hammars studie fÄr de sociala relationerna mellan officerare, underofficerare och manskap för första gÄngen en ordentlig genomlysning. Genom den enskilda mÀnniskans ögon ser vi hur flottans maktstrategier bemöttes med protester eller anpassning och hur amiralitetet tvingades till en stÀndig balansgÄng, mellan kaos och kontroll.