(0)

Mere byrde til kulturen!

E-book


"Ved udtrykket ’kulturens byrde’ forstĂ„r vi, da det er de ord, hvormed S. Freuds ’Das Unbehagen in der Kultur’ (1930) er oversat, tanken om neurosetrykket fra de kulturelle normer, som den tiltagende samfundsmĂŠssighed lĂŠgger pĂ„ menneskenes skuldre. ’Aber wer kann den Erfolg und Ausgang voraussehen?’ som Freud tilfĂžjede i en sidste sĂŠtning, da han 1931 allerede mĂŠrkede, hvor en vis tysk kultur var ved at fĂ„ det til at bĂŠre hen."

"Mere byrde til kulturen" udkom i 1991, samme Ă„r, som jerntĂŠppet faldt side om side med den ideologiske mur, der havde delt Europa i to siden anden verdenskrig. Essaysne dĂŠkker emner som racismens vĂŠsen og dens livsbetingelser, sammenhĂŠngen mellem politik og kultur samt konflikten mellem frihed og identitet, som den udspillede sig i lĂžbet af det tyvende Ă„rhundrede.

Per Aage Brandt (f. 1944) er en dansk sprogforsker og digter. Han er uddannet i romansk filologi ved KÞbenhavns Universitet og Sorbonne Universitet i Frankrig. Per Aage Brandt har vÊret med til at grundlÊgge Forfatterskolen og har bÄde vÊret professor ved Aarhus Universitet og Case Western Reserve University i Ohio, USA.