(14)

Naiset maailman tuulessa

audiobook


1800-luvun puolessavÀlissÀ pienestÀ mustalaistytöstÀ Mariasta tulee huutolaislapsi ja hÀn joutuu Viipurin lastenkotiin. Maria saa kuitenkin hyvÀn kodin Uudenkirkon Talpolassa, jossa hÀn myöhemmin kohtaa miehensÀ Simeonin ja synnyttÀÀ kaksi tytÀrtÀ. ElÀvÀisestÀ Mariasta alkaa sukupolvien ketju, joka kokee historian myllerrykset: VenÀjÀn vallankumouksen, sisÀllissodan kahinat, Suomen itsenÀistymisen ja evakkomatkat.

Kirja perustuu suvun naisten selviytymistarinoihin Karjalan kannaksen Uudeltakirkolta (1850) sodan jÀlkeiseen Kallioon ja myöhemmin lÀhiöelÀmÀÀn. Suvun naiset viiden sukupolven ajalta kohtaavat vastoinkÀymisiÀ ja haasteita. YhteisenÀ tekijÀnÀ heillÀ on veren perintönÀ saama periksiantamattomuus ja luottamus siihen, ettÀ kaikesta selvitetÀÀn, kun on aina selvitty. Kirjassa matkaamme maailman tuulessa yli sukupolvien ja tarkastelemme elÀmÀÀ kaarisillalta, jota vahvat naiset ovat olleet meille rakentamassa.

Yhteisöllisyys, elÀmÀnilo ja aito vÀlittÀminen vievÀt suvun naisia eteenpÀin vaikeissakin paikoissa. Naisten elÀmÀÀ ja ajankuvaa tuodaan aidosti ja elÀvÀsti esiin eri vuosikymmeniltÀ. Vaikeudet, joita naiset kohtasivat ovat aivan eri luokkaa kuin mitÀ nykyÀÀn tulee eteemme, ja siksi heiltÀ onkin niin paljon opittavaa. Kirjan myötÀ ymmÀrtÀÀ paremmin elettyÀ elÀmÀÀ ja osaa rakentaa suvaitsevampaa ja tasa-arvoisempaa tulevaisuutta.

Anita NÀslindh-Ylispangar on filosofian tohtori ja kirjoittanut aiemmin romaanin Juna 69 - kun elÀmÀt suistuivat raiteiltaan (Basam Books, 2021) sekÀ sosiaali- ja terveysalan akateemisia julkaisuja.