(154)

Nattavaara

audiobook & e-book


Teini-ikÀinen Erik löytÀÀ vanhempansa kuolleina saunasta. Luonnonkatastrofien, sotien ja pandemioiden romahduttamassa yhteiskunnassa kylÀlÀiset pelkÀÀvÀt Erikin vanhempien olleen sairaita, ja he karkottavat pojan pikkusiskoineen erÀmaahan. Saadakseen kotinsa takaisin sisarukset lÀhtevÀt kohti Kiirunaa epÀtoivoisena aikeenaan hakea oikeutta Kansantuomioistuimelta. SitÀ ja koko Nordmarkia, Ruotsista itsenÀistynyttÀ tasavaltaa, hallitsee addiktoitunut, suuruudenhullu jaarli. Taustalla omaa valtapeliÀÀn pelaa ÀlykÀs ja vallanhaluinen kakkosmies Daniel Hartmann, joka sattumalta kohtaa Erikin ja vÀrvÀÀ pojan kÀtyrikseen.

Marja ja hÀnen miehensÀ MÄrten elÀvÀt kÀdestÀ suuhun pienellÀ maatilallaan, jossa polttopuun ja ravinnon hankkiminen on kokopÀivÀtyötÀ, sillÀ sÀhköÀ ja bensiiniÀ riittÀÀ enÀÀ harvoille ja ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat tehneet arjesta taistelua. Kun MÄrten ei koskaan palaa markkinareissultaan ja pyörillÀ liikkuvat maantierosvot tunkeutuvat taloon vieden kaiken, joutuu Marja valitsemaan elÀmÀn ja kuoleman vÀlillÀ. Yksin hÀn ei selviÀ, joten hÀn liittyy maahanmuuttajista ja muista yhteiskunnan hylkiöiksi luokiteltavista koostuvaan rikollisjoukkoon.

Nattavaara avaa vangitsevasti Pohjoinen-trilogian. Kirja maalaa karun kuvan lÀhitulevaisuudesta, jossa tuntemamme maailma on tuhoutunut. Tarina on kihelmöivÀ yhdistelmÀ Margaret Atwoodia, Stephen KingiÀ ja Ursula K. Le Guinia. Niin Erikin kuin Marjan kohtaloissa herÀÀ jatkuvasti kysymys siitÀ, kumpi voittaa, solidaarisuus vaiko tarve selviytyÀ hengissÀ.

Nattavaara on aviopari Thomas Engströmin ja Margit Richertin ensimmÀinen yhteinen kirjaprojekti. EngströmiltÀ on aiemmin julkaistu kuusi romaania. HÀnen kirjasarjansa kaksoisagentti Ludwig LichtistÀ oli arvostelumenestys, josta on tehty kansainvÀlinen tvsarja. NykyÀÀn hÀn kirjoittaa sÀÀnnöllisesti Aftonbladetiin. Richert on puolestaan kulttuuritoimittaja ja kriitikko.


Narrator: Toni Kamula
Duration: