(0)

Nils Celsius : Kyrkan och naturvetenskapen

E-book


År 1679 lade Nils Celsius fram sin avhandling Astronomins grundlĂ€ggande principer vid Uppsala universitet. Celsius text var vĂ„gad; han menade att det religiösa budskapet inte nödvĂ€ndigtvis borde vĂ€rderas högre Ă€n astronomisk kunskap pĂ„ de punkter dĂ€r den astronomiska faktan sade emot sĂ„dant som pĂ„stĂ„s i Bibeln.

Celsius stötte pÄ starkt motstÄnd frÄn kyrkan och teologerna: disputationen blev instÀlld och han blev utsatt för förhör i en kÀtteriliknande process. Astronomins grundlÀggande principer var ett provocerande inlÀgg i en debatt som pÄbörjats över hundra Är tidigare, nÀr Nicolaus Copernicus pÄstÄtt att jorden inte var vÀrldsalltets medelpunkt.

I Nils Celsius sÀtts avhandlingen i ett vetenskapshistoriskt och filosofiskt sammanhang, och vÀvs samman med en biografisk skildring av Nils Celsius liv och samtid. Trots att avhandlingen var ett viktigt inlÀgg i debatten om Copernicus vÀrldsbild i Sverige har den aldrig tidigare översatts populÀrvetenskapligt frÄn latin till svenska.

Vetenskapliga klassiker ges ut i samarbete med Kungl. Vetenskapsakademien.