(0)

Omat haukkuivat politrukeiksi : Jatkosodan valistusupseerit

E-book


Monista valistusupseereista tuli yhteiskunnallisia vaikuttajia.

”Valistustoiminnan on annettava miehille jotakin rakentavaa sekĂ€ kansallisessa ettĂ€ elĂ€mĂ€nkatsomuksellisessa mielessĂ€. KevyemmĂ€nkin ohjelman ohella on aina saatava jotain arvokasta ja vakavaa, enemmĂ€n kuin vain hetken huvia.” - Majuri Yrjö Vasama

”Sotilaat pyrkivĂ€t kaiken, mitĂ€ heille esitetÀÀn, leimaamaan propagandaksi.” - Kannaksen RyhmĂ€n valistusohje n:o 2/42, 24.5.1942.

Jatkosodan aikana Suomen armeijan johto pyrki huolehtimaan rintamamiehistÀ monin tavoin. SotavÀsymystÀ, toimettomuutta, ikÀvystymistÀ ja huhuja torjuttiin siinÀ missÀ vihollisen hyökkÀyksiÀkin. Mielialan kohottamiseksi rintamilla ja niiden tuntumassa oli juhlia, elokuvaesityksiÀ ja urheilukilpailuja. MiehillÀ oli mahdollisuus opiskella, harrastaa ja tehdÀ puhdetöitÀ.

Samaan aikaan rintamajoukkoihin levitettiin vahvaa sotapropagandaa. Sen tarkoituksena oli terÀstÀÀ taistelutahtoa ja luoda uskoa voittoisaan lopputulokseen. SekÀ sotapropagandasta ettÀ virkistyksestÀ huolehtivat samat miehet, valistusupseerit. HeidÀn tehtÀvÀnsÀ ei ollut helppo. Rintamajoukot haukkuivat politrukeiksi, osa komentajista piti tyhjÀntoimittajina. Sodanjohto jÀtti heidÀt vÀlillÀ oman onnensa nojaan eikÀ aina oivaltanut, ettÀ tilanne Karjalan korpimailla oli tÀysin toinen kuin pÀÀmajasta kirjoituspöydÀn takaa nÀytti.

Omat haukkuivat politrukeiksi perustuu arkistotutkimuksiin ja aikalaiskertomuksiin. Se valaisee jatkosodan arkea - ja joskus juhlaakin - nÀkökulmasta, josta ei ole aiemmin juurikaan kirjoitettu.

FT Helena Pilke on propagandan ja sensuurin tutkimukseen erikoistunut historiantutkija. HĂ€n on aiemmin kirjoittanut tietokirjoja mm. armeijan rintamakirjeenvaihtajista ja muusta sodan ajan tiedotustoiminnasta.