(0)

Profeterne i Evighedsfjorden

E-book


Siden Hans Egede begyndte sit missionsarbejde i Grønland, har det grønlandske folk i høj grad accepteret kolonimagtens fortÌllinger om Gud og de højere magter, selvom det var helt anderledes end den folketro, der havde vÌret en del af den grønlandske mentalitet i generationer.

I slutningen af 1700-tallet skete der imidlertid noget, som kolonimagten havde svÌrt ved at begribe. En religiøs vÌkkelsesbevÌgelse formede sig om de to profeter, Ìgteparret Habakuk og Maria Magdalene, i Evighedsfjorden i det afsidesliggende Vestgrønland, hvor lokalbefolkningen havde haft nemmere ved at bevare deres ündelige og materielle uafhÌngighed fra kolonimagten.

Mads Lidegaard fortÌller om dette spÌndende kapitel af Grønlands historie, der kom helt bag pü danskerne.

Mads Lidegaard (1925-2006) var dansk teolog, forfatter og højskolemand. Han skrev en lang rÌkke bøger om dansk folklore, Grønland og HÌrvejen i Jylland. Under anden verdenskrig var han aktiv i modstandsbevÌgelsen. Mads Lidegaard var i en ürrÌkke prÌst pü Grønland, hvor han lÌrte sig sproget og fik indsigt i den grønlandske kultur og befolkningens vilkür. Han var en af de første til at prÌsentere danskerne for grønlÌndernes forhold.