(0)

Ren formativ evaluering i skolen

E-book


Denne bog er isÌr skrevet for lÌrere og lÌrerstuderende. Vi ønsker at dele nogle tanker om ren formativ evaluering, som kan gøre arbejdet som lÌrer mindre tidskrÌvende samtidig med, at eleverne lÌrer bedre, mere og med mindst mulig stress.

Evaluering og isÌr müden, evalueringen gøres pü, er af enorm betydning for elevernes lÌring. Det er bogens hovedpointe, at formativ og summativ evaluering skal holdes sü adskilt som muligt. Mens summativ evaluering bruges til at vurdere, om den ønskede lÌring er opfyldt, bruges formativ evaluering til at støtte lÌringen, mens den sker og videre frem.

Feedback i form af begrundelsen for en karakter er noget andet end feedback, som eleven bĂĽde skal tage til sig og anvende videre i lĂŚringsprocessen. SidstnĂŚvnte er netop formativ evaluering og kan sikres ved mindre arbejdsindsats fra lĂŚrerens side. Dermed burde den rene formative brug af evaluering vĂŚre attraktiv for bĂĽde elever og lĂŚrere, men her er vi oppe imod en lang tradition for uhensigtsmĂŚssig sammenblanding af formativ og summativ brug af evaluering i uddannelsessystemet.

‘Ren formativ evaluering’ i skolen udfordrer denne tradition og giver konkrete bud på forskningsbaserede og veldokumenterede alternativer til den eksisterende evalueringspraksis, som kan øge læringen og mindske arbejdspresset for både lærere og elever i grundskolen og gymnasiet.