(0)

Ren nydelse : Nyrevenlig hverdagsmad

E-book


78 opskrifter, som dine nyrer og dit hjerte vil elske - udviklet i samarbejde med Meyers Madhus.

Almindelig dansk hverdagsmad kan vÌre hürd kost for nyrerne. IsÌr hvis man spiser mange fÌrdigretter, saltet og røget pülÌg, kød fra okse og svin og er flittig med saltbøssen. Det kan fü affaldsstoffer til at hobe sig op i blodet og sÌtte skub i udviklingen af nyresygdomme, som rammer 10-15 procent af os.

Heldigvis findes der en dejlig müde at spise pü, som kan reducere mÌngden af affaldsstoff er. Først og fremmest gÌlder det om at spise flere grøntsager, mere frugt og flere kostfibre. De rüd kender de fleste, men desuden skal man holde et vügent øje med madens indhold af proteiner og salte, fx fosfat, der kan gemme sig i ellers sunde rüvarer som ost, mÌlk og brød.

Louise Havkrog Salomo, lÌge og ph.d., og Nikita Misella Hansen, ph.d.-studerende, cand.scient. og klinisk diÌtist, er begge ansat pü Rigshospitalets nyreafdeling, og de har lige dokumenteret i et videnskabeligt langtidsstudie, at deres bud pü en ny, nyrevenlig hverdagsmad rent faktisk virker. I Ren nydelse afslører de principperne og prÌsenterer 78 herlige madopskrifter, som kan hjÌlpe alle, der ønsker at hjÌlpe deres nyrer. Müske ogsü blodtrykket. Opskrifterne kan nemlig sÌnke et forhøjet blodtryk, fordi blodtryk og nyrer püvirker hinanden: Et forhøjet blodtryk kan skade nyrerne, og en nedsat nyrefunktion kan føre til højt blodtryk og udvikling af hjerte-kar-sygdomme.

”Kosten er en meget vigtig medaktør, hvis man vil forebygge eller undgå at forværre en nyresygdom. Men det er vigtigt at sammensætte den rigtigt. I stedet for lave restriktioner og begrænsninger har vi tænkt Nyrevenlig Hverdagsmad som et ”whole food approach”, som kan spises af alle. Som en helt ny kost, som smager godt, er nem at lave og følger årstiderne – og føles som et naturligt tilvalg,” siger forfatterne. Bogens opskrift er er udviklet i samarbejde med kokke fra Meyers Madhus.