(0)

Sirkkelisirkus

audiobook & e-book


Romaani lapsesta elÀmÀn sirkkelissÀ.

Mitja Sikow on puolikasakka Emil Sikowin ja karjalaistyttö Sylvin poika. Perheeseen kuuluu myös Emilin veli, pirtukuningas Saska, joka suistetaan vallasta mutta aina vain jaksaa naurattaa naisia.

Perheen tie kulkeutuu Helsinkiin, seppĂ€ Antonin taloon, ja siitĂ€ se alkaa. Ensin tapellaan kunnon tappelukset ja sitten juodaan viinaa ja vannotaan ystĂ€vyyttĂ€. Anton opettaa nuorelle Mitjalle, miten naista kasvatetaan – kasvatettava nainen taas kasvattaa Mitjaa hellyyteen ja rakkauteen. Mitjan Ă€iti pelkÀÀ, miten hurjaluonteinen poika pĂ€rjÀÀ maailmassa. Mutta Mitja pĂ€rjÀÀ. Hirtehishuumori, inhimillinen lĂ€mpö, vĂ€kivalta, hyvyys ja hellyys kietoutuvat toisiinsa Mitjan elĂ€mĂ€ssĂ€. Ja on Mitjalla muutakin. HĂ€n seurustelee Marskin, Jeesuksen, Piispa Henrikin pÀÀn ja Lallin kanssa, myös Ava Gardner on kuvassa mukana ja tietysti kenraalieversti Lothar Rendulic, Lapin tuhooja jolle Mitja lausuu valittuja sanoja. Mitjan elĂ€mĂ€ ei ole helppoa mutta se on vĂ€rikĂ€stĂ€, ajoittain suloista. Mitjan ja Sikowin perheen elĂ€mĂ€ on sellaista, minkĂ€ harvat kokevat, vielĂ€ harvemmat haluaisivat kokea mutta mistĂ€ monet niin mielellÀÀn kuulevat kerrottavan.

Sirkkelisirkus on Sinkkosen viimeinen romaani vuodelta 1975.

”Sirkkelisirkus on kuin Kalervo Palsan maalaus tai elĂ€mĂ€ ylipÀÀtÀÀn – saatanan karu mutta kosminen. NĂ€yttĂ€mönÀÀn toimivasta aikakaudesta huolimatta ikuisuusaiheita kĂ€sittelevĂ€.”

Perttu HĂ€kkinen, Keskisuomalainen (2018)

Lassi Sinkkosen (1937–1976) pÀÀteoksena pidetÀÀn romaania Solveigin laulu (1970), joka on nĂ€hty myös lukuisina teatterisovituksina ja tv-sarjana ja jonka henkilöt jatkavat elĂ€mÀÀnsĂ€ romaanissa Solveig ja Jussi (1973). Rosotyylisen mutta herkĂ€n työlĂ€isproosan lisĂ€ksi Sinkkonen ehti lyhyen elĂ€mĂ€nsĂ€ aikana julkaista viisi runokokoelmaa. NiissĂ€ liikutaan humoristisen arkirealismin lisĂ€ksi muun muassa pasifistissa ja eksistentiaalisissa pohdinnoissa.


Narrator: Marko Tuomela

Duration: