En originell och lyhörd barndomsskildring, men ocksÄ en intrÀngande gestaltning av en region i Sveriges marginal, Tornedalen. En rak och rolig bok som har goda möjligheter att skriva in sig bland de klassiska svenska barndomsskildringarna.
Huvudperson Àr pojken "Bengt Pohjanen", eller som han heter pÄ sitt modersmÄl tornedalsfinskan: PÀnktti. Vi följer honom frÄn födelsen - nÀr han dimper ner som den fjÀrde i syskonskaran en sval midsommarnatt i Tornedalen den 26 juni 1944 - till hans första skolÄr, i skuggan av kriget i Finland.
PÀnktti vÀxer upp vid en onaturlig grÀns, Àlven som skiljer Sverige frÄn Finland, men som i första hand Àr en förbindelse: familjer och slÀkter bor pÄ bÄda sidor om vattnet. DÀrför Àr smuggling en syssla som de flesta Àr inblandade i, inte minst PÀnkttis egen far, smugglarkungen Otto, med kodnamnet "SpetsnÀsan". Men detta utbyte av varor har kriminaliserats av det svenska storsamhÀllet. Man kan sÀga att hela befolkningen Àr "kriminaliserad", eller Ätminstone betraktad med misstÀnksamhet frÄn överheten. Att födas in i den tornedalsfinska identiteten Àr att bli en outsider, placerad utanför storsamhÀllets normer och vÀrderingar.
Bengt Pohjanens berÀttelse Àr starkt sjÀlvbiografisk. Den ger bakgrunden till ett av samtidens mest sÀrprÀglade svenska författarskap, men skildrar ocksÄ ett brett och egensinnigt galleri av fÀrgstarka gestalter - i vardaglig nöd och mytiskt skimmer. Smugglarkungens son Àr Bengt Pohjanens rakaste bok hittills, buren av humor och livskunskap - den har goda möjligheter att skriva in sig bland de klassiska svenska barndomsskildringarna.