(0)

Sorteper, 1. del

E-book


"Da jeg blev fire Är gammel, kom godsejer Gordon for at se pÄ mig. Han undersÞgte mine Þjne og mine tÊnder og fÞlte hele vejen ned pÄ mine ben. Derefter mÄtte jeg gÄ, trave og galopere foran ham. Han sÄ ud til at kunne lide mig og sagde: "NÄr den er blevet trÊnet, vil den klare sig fint."

Min ejer sagde, han selv ville ride mig til, da han ikke Ăžnskede, jeg skulle blive skrĂŠmt eller komme til skade. Og han spildte ingen tid. NĂŠste dag begyndte han."

I Anna Sewells klassiker fortĂŠller hesten Sorteper om sit liv i England i 1820’erne. Sorteper oplever bĂ„de at bo hos mennesker, der holder af ham og passer pĂ„ ham, men han prĂžver ogsĂ„, hvordan det er at have ejere, der ikke tager sig ordentligt af deres heste. Historien satte som en af de fĂžrste bĂžger et tiltrĂŠngt fokus pĂ„ dyrevelfĂŠrd.

Anna Sewell (1820-1878) var en engelsk forfatter og kvinden bag en af de bedst sÊlgende bÞger nogensinde "Black Beauty", der pÄ dansk bÄde er udkommet under originaltitlen og som "Sorteper". "Sorteper" var oprindelig skrevet som et vÊrk til mennesker, der arbejdede med heste, og bogen lÊgger i hÞj grad vÊgt pÄ dyrevelfÊrd og respekten for bÄde mennesker og dyr. Anna Sewell skrev bogen, mens hun var sengeliggende efter lÊngere tids sygdom, og hun dÞde kun fem mÄneder efter bogens udgivelse. Selvom Anna Sewell ikke oprindeligt skrev "Sorteper" til et bÞrnepublikum, regnes bogen i dag som en klassiker inden for bÞrne- og ungdomslitteraturen.