(0)

Sproghistorie og sprogtypologi

E-book


Dette nummer af Sprogforum er det tredje i en rÊkke, der tager afsÊt i forlÞbet i Almen SprogforstÄelse, som indgÄr i grundforlÞbet i det almene gymnasium efter reformen fra 2005.

Vi har i dette nummer sat fokus pÄ flere aspekter: hvilken gavn kan eleverne have af at fÄ sproghistorisk indsigt, og hvordan kan man bygge bro mellem gymnasiets undervisning og de videregÄende uddannelser? Flere af artiklerne i dette nummer peger i den sammenhÊng pÄ det paradoksale i, at man stort set har afskaffet disciplinen sproghistorie pÄ de videregÄende sproguddannelser, mens man har indfÞrt den som noget helt nyt i gymnasiet.

Et andet aspekt har vÊret Þnsket om at inddrage sprogtypologi som et emne, der vil kunne give eleverne nogle helt andre tilgange til begrebet sprog. I de fleste klasser i folkeskolen og i gymnasiet sidder der i dag elever med en baggrund i sprog, der ikke hÞrer hjemme i det indoeuropÊiske, og som har helt andre mÄder at opbygge ytringer pÄ. Med fokus pÄ sprogtypologi vil man kunne fÄ eleverne til at fÄ indsigt i og reflektere over sprogenes forskellighed. Dertil kommer, at der i ungdomsuddannelserne ogsÄ undervises i ikke-indoeuropÊiske sprog, hvor det sprogtypologiske automatisk kommer pÄ banen.