(176)

Stoner

audiobook & e-book


Uudelleenlöydetty klassikko

John Williams kuvaa romaanissaan Stoner on mestarillinen eleettömÀsti elÀmÀssÀÀn pettyvÀn miehen tuntoja, rakkautta työtÀ ja kirjallisuutta kohtaan ja hauraita onnen hetkiÀ. SyvÀn inhimillinen tarina koskettaa armottoman tÀsmÀllisellÀ kuvauksellaan, ja hieno ajankuva kantaa nykypÀivÀÀn.

William Stoner kasvaa Yhdysvaltojen KeskilÀnnessÀ maatilan poikana mutta hylkÀÀ juurensa ja elÀÀ hiljaista yliopistonopettajan elÀmÀÀ. Avioituminen parempiin piireihin ei tuo onnea, ja yliopistomaailmassa hÀnet yritetÀÀn nujertaa. Williams kuvaa yhden ihmisen elÀmÀn, ei enempÀÀ eikÀ vÀhempÀÀ, mutta tekee sen vakuuttavan viisaasti.

Williamsin romaani ilmestyi alun perin vuonna 1965 mutta ei herÀttÀnyt tuolloin suurta huomiota. Vuonna 2006 alkoi Stonerin uusi tuleminen, kun kirjasta otettiin uusia painoksia, se kÀÀnnettiin useille kielille ja ympÀri maailmaa se voitti kriitikot ja lukijat puolelleen.

John Williams (1922–1994) syntyi Teksasissa. Jo lukioaikana hĂ€n innostui englannin kielestĂ€ ja kirjallisuudesta. Reputettuaan yliopiston alkuopinnoissa hĂ€n liittyi armeijaan ja palveli toisen maailmansodan aikaan Intiassa ja Burmassa.

Williams opiskeli Denverin korkeakoulussa ja valmistui tohtoriksi Missourin yliopistosta. Samalla kun Williams työskenteli kirjailijana ja runoilijana, toimi hÀn myös tutkijana ja opettajana Denverin yliopistossa. HÀn oli yksi luovan kirjoittamisen opetuksen uranuurtajista. Stoner- ja Butcher's Crossing -teosten suosion myötÀ myös Williamsin kolmas ja viimeiseksi jÀÀnyt romaani Augustus on julkaistu uudelleen.


Narrator: Jukka PitkÀnen
Duration: