(1)

Sumuruisku

audiobook & e-book


HerkkÀ aikalaiskuvaus yhteiskunnallisista ristiriidoista 1960-luvun lopun Suomessa.

Kun Heinonen saa uuden työpaikan, hÀn aluksi on vain iloinen, työttömÀt pÀivÀt ovat ohi. Asettuminen uusiin oloihin suuressa autoteollisuuslaitoksessa ei kuitenkaan tapahdu hankauksitta, milloin kiristyvÀt suhteet esimiehiin, milloin tovereihin. VÀhin erin paljastuvat ne voimat, jotka laitoksen maalaamoakin hallitsevat.

Miesten rento jutustelu terÀvöityy tuon tuosta tiiviiksi poliittiseksi kiistaksi, jossa puolue ja sosialismi ja lÀhin johto ja sen asenteet puidaan juurta jaksaen. EikÀ kaikki paljastuva suinkaan helpota Heinosen oloa ja asettumista. On pakko kysyÀ, onko ihminen tÀysin sen systeemin armoilla, jonka hÀn on itse luonut. Lopullisesti tuntuvat Heinosen asiat suistuvan tolaltaan uuden ja paremman vakanssin myötÀ. HÀnestÀ tulee työnjohtaja ja paine alhaalta, sivuilta ja ylhÀÀltÀ alkaa muuttua todella piinalliseksi. Mutta mitÀ voi perheellinen mies muuta kuin pysyÀ aloillaan, vaikka tuo pysyminen olisikin myöntymistÀ, luopumista, pelkuruutta.

Sumuruisku on Sinkkosen ensikoisromaani vuodelta 1968. SitÀ ennen hÀn oli jo tunnettu runoilijana.

Lassi Sinkkosen (1937–1976) pÀÀteoksena pidetÀÀn romaania Solveigin laulu (1970), joka on nĂ€hty myös lukuisina teatterisovituksina ja tv-sarjana ja jonka henkilöt jatkavat elĂ€mÀÀnsĂ€ romaanissa Solveig ja Jussi (1973). Rosotyylisen mutta herkĂ€n työlĂ€isproosan lisĂ€ksi Sinkkonen ehti lyhyen elĂ€mĂ€nsĂ€ aikana julkaista viisi runokokoelmaa. NiissĂ€ liikutaan humoristisen arkirealismin lisĂ€ksi muun muassa pasifistissa ja eksistentiaalisissa pohdinnoissa.


Narrator: Marko Tuomela

Duration: