(1)

Tala! Jag lyssnar

E-book


"Som vuxen har jag ofta frÄgat mig om vi Àr tillrÀckligt aktsamma om de tysta föremÄl som vi omger oss med: tingen som vÄra önskningar och drömmar varit med om att ge dess innebörd? TÀnker vi pÄ att nÀr vi kastar bort eller överger sÄdana föremÄl sÄ överger vi ocksÄ samtidigt en del av oss sjÀlva?

Försöker vi förestÀlla oss hur en blomma kÀnner det nÀr man skiljer den frÄn sin vÀxt eller ett trÀd nÀr man hugger av dess grenar eller en fÄgel nÀr man sÀtter den i bur? I den hÀr boken, Tala! Jag lyssnar, har jag försökt identifiera mig med olika djur, blommor, trÀd, föremÄl etc. Jag har lÄtit dem tala för sig sjÀlva, lÄtit dem bÄde klaga och visa sin glÀdje över sin tilldelade roll i tillvaron, lÄtit dem förklara sina beteenden, sin bundenhet och sin frihet inom det godas och det ondas grÀnser."

Ur Maria Wines förord

Tala! Jag lyssnar innehÄller partier som hÀmtats ur böckerna Talar fÄgel, talar jag (1964) samt Byta daggkÄpa (1965), men de Äterges hÀr delvis omarbetade. Dessutom har tillkommit ett tiotal helt nyskrivna stycken.