(30)

Tappakaa Thatcher!: IRA:n pommi-isku joka muutti historiaa

audiobook & e-book


Rautarouvan murhayritys

Toimittaja Rory Carrollin Tappakaa Thatcher! on kattava ja jÀnnittÀvÀ kuvaus yhdestÀ IRA:n kylmÀverisimmistÀ attentaateista

Lokakuun 12. pÀivÀ 1984 pÀÀministeri Margaret Thatcherin johtama konservatiivipuolue oli kokoontunut Brightoniin puoluekokoukseen, kun kokouksen pitopaikkana toimineessa hotellissa rÀjÀhti pommi. Viisi ihmistÀ kuoli ja kymmenet loukkaantuivat. Iskun pÀÀkohteena ollut Margaret Thatcher oli rÀjÀhdyksen sattuessa huoneessaan valmistelemassa puhetta mutta selvisi tÀpÀrÀsti.

Tappakaa Thatcher! kertoo trillerin tavoin, miten IRA ja pommin asentanut Patrick Magee valmistelivat ja toteuttivat iskunsa. Se kertoo myös iskuun johtaneesta kehityskulusta, mm. lordi Mountbattenin salamurhasta vuonna 1979 ja Thatcherin heltymÀttömyydestÀ, joka johti kymmenen nÀlkÀlakossa olleen vangin kuolemaan. Tarina jatkuu iskun jÀlkeiseen suureen etsintÀoperaatioon, jonka aikana poliisin onnistui selvittÀÀ syylliset ja lopulta vangita heidÀt.

Kirjoittaja Rory Carroll on kÀyttÀnyt kirjan aineistona tekemiÀÀn haastatteluja sekÀ myöhemmin paljastuneita kuvauksia tapahtumien kulusta niin IRA-terroristien kuin poliisinkin nÀkökulmasta.

Tappakaa Thatcher! on jÀnnittÀvÀ lÀhihistorian kuvaus, joka valottaa Pohjois-Irlannin myrskyistÀ 1900-lukua ja muistuttaa sen hauraan rauhan tÀrkeydestÀ.

Irlannissa syntynyt Rory Carroll (s. 1972) on toimittaja, joka aloitti uransa seuraamalla Pohjois-Irlannin tilannetta. Ulkomaankirjeenvaihtajana hÀn on työskennellyt Balkanilla, Afganistanissa, Irakissa, Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Yhdysvalloissa. HÀn on kirjoittanut aiemmin palkitun kirjan Venezuelan johtajasta Hugo Chavezista. Carroll toimii tÀllÀ hetkellÀ Guardianin toimittajana Dublinissa.


Narrator: Aarne Linden
Duration: