(7)

Tiitus ja Tilda. Hymykuopat

audiobook & e-book


Kun on paha mieli, on hyvÀ ettÀ on joku joka lohduttaa.

VÀrikyllÀinen kuvakirja kÀsittelee kuolemaa, kaipausta ja aikuisen surua lÀmmöllÀ ja valoisasti. Nelivuotiaiden pÀÀhenkilöiden havainnot saavat aikuisenkin nÀkemÀÀn asiat uudesta nÀkökulmasta.

Tiitus ja Tilda ovat kaksosia. Se tarkoittaa ettÀ heillÀ on yhteinen syntymÀpÀivÀ: neljÀ sormea, jouluna viisi. IsÀlle tulee isot kuopat poskiin, kun se nauraa. Silloin pitÀÀ juosta paikalle, vaikka olisi leikki kesken. Tiituksen ja Tildan peukalot eivÀt nimittÀin sovi mihinkÀÀn niin hyvin kuin isÀn hymykuoppiin. Mutta kun mummi kuolee, kuopat isÀn poskilta katoavat, eivÀtkÀ kaksoset enÀÀ tiedÀ mihin painaisivat peukalonsa.

Lapset kysyvÀt ujostelematta kaikki ne tÀrkeimmÀt kysymykset, jotka mieltÀ askarruttavat. Kuka tekee ruoan, kun isÀ vain nukkuu? Kuka meistÀ pitÀÀ huolen, jos Àiti ja isÀ joutuvat menemÀÀn edeltÀ taivaaseen? Miten isÀÀ voi olla ikÀvÀ, vaikka hÀn pitÀÀ sylissÀ? MitÀ se ikÀvÀ oikeastaan on?

IkÀvÀ taitaa olla sitÀ, ettÀ rakastaa jotakuta oikein paljon. EikÀ se jotakuta ole tÀssÀ vaikka kuinka haluaisi. Voiko olla niin, ettÀ vasta ikÀvÀstÀ tietÀÀ, ettÀ rakastaa sitÀ jotakuta?

Maarit Lalli on helsinkilÀinen kÀsikirjoittaja, elokuvaohjaaja ja tuottaja, joka tunnetaan Jussi-palkitusta, helsinkilÀisnuorista kertovasta esikoiselokuvastaan Kohta 18 (2013). Lasten kuvakirja Tiitus ja Tilda on Maaritin uusi aluevaltaus, jonka innoittajina ovat olleet omat ja sisarten lapset.

Sanna Mander on HelsingissÀ asuva kuvittaja ja graafinen suunnittelija, jonka oma kuvakirja Avain hukassa (Kustantamo S&S) voitti vuonna 2017 Lasten ja nuorten Finlandia-palkinnon. Sannan vÀrikyllÀisiÀ kuvituksia on nÀhty kirjojen lisÀksi kodin tekstiileissÀ, pakkauksissa, julisteissa, levynkansissa ja eri julkaisuissa niin Suomessa kuin maailmalla.