(0)

Til konfirmanden

E-book


"Sü er du nu konfirmeret, har bekrÌftet din dübspagt og stür som bevidst medlem af den kristne menighed indenfor den protestantiske kirke. Det er et stort vendepunkt i dit liv, du ophører nu at vÌre barn og trÌder ud i samfundet, som voksent kristent menneske. Mon det nu ogsü stür klart for dig, hvilket ansvar herved lÌgges pü dine skuldre? Mon du har opfattet, hvad der vil blive fordret af dig, og hvad du bør fordre af dig selv?"

Fanny Tuxens bog fra 1883 henvender sig til de unge mennesker, der efter konfirmationen trĂŚder ind i de voksnes rĂŚkker. Bogen giver et spĂŚndende indblik i, hvad man i slutningen af 1800-tallet tillagde konfirmationen af betydning, og hvad man forventede af unge mennesker, nĂĽr de officielt var blevet voksne og selvstĂŚndige medlemmer af den protestantiske kirke.

Fanny Tuxen (1832-1906) var dansk forfatter og skrev fortÌllinger til büde voksne, unge og børn. Hun debuterede med "En moders fortÌllinger" fra 1866 under pseudonymet Eva og skrev desuden en rÌkke smü fortÌllinger til "Børnevennen" under samme navn.

Foruden de mange skønlitterÌre udgivelser skrev Tuxen en rÌkke vejledende skrifter til unge kvinder om, hvordan man bedst begik sig i livet. Herunder kan nÌvnes "Til bruden fra en sølvbrud", "Til moderen fra en bedstemoder" og "Til den unge tjenestepige".