(0)

Tuktad till frihet : historien om Hans Scheike och hans kvinnor

E-book


Det finns historier som Àr sÄ skrÀmmande att de övergÄr ens fantasi. Magnus Utviks bok om grafologen Hans Scheike och hans fyra kvinnor i den sÄ kallade sexsekten Àr en sÄdan.

Sommaren 1988 arrangerade Scheike och kvinnorna ett ridlÀger för unga flickor pÄ sin gÄrd i Bergslagen. Tre flickor rymde och kunde berÀtta om sexuella övergrepp och förnedring. Fler offer trÀdde fram, unga kvinnor som fÄtt utstÄ Scheikes beryktade smiskterapi redan vid mitten av 1970-talet. Scheike och tre av hans kvinnor dömdes till fÀngelse i en av Sveriges mest uppmÀrksammade rÀttegÄngar i modern tid. Det massmediala efterspelet gav eko som varade Ànda till början av 00-talet.

Idag Àr Hans Scheike 89 Är och lever med tvÄ kvinnor pÄ samma gÄrd som vid tiden för ridlÀgret. Kollektivet bedriver fortfarande sin smiskterapi och försörjer sig pÄ att sÀlja smiskfilmer som de sjÀlva spelar in. Scheike och kvinnorna har kvar sin övertygelse om att det de gjorde var rÀtt och att de utsattes för ett rÀttsövergrepp.

Med hjÀlp av förundersökningen och intervjuer med inblandade och experter lÀgger Magnus Utvik ett pussel som omfattar kollektivets liv, ideologi och övergrepp frÄn 1974 fram till idag. Det Àr första gÄngen en sÄ utförlig och genomgripande granskning av sexsekten görs.