(3)

Tyst! : om hoten mot yttrandefriheten

E-book


Yttrandefriheten har inte varit sÄ hÀr hotad pÄ lÀnge. En mÀnsklig rÀttighet och sjÀlva fundamentet för demokratin pÄstÄs vara för fri, folk mÄste skyddas frÄn ord.

Bakom hoten lurar mÄnga olika slags makthavare: den mÀktiga mediebranschen som ser makt, pengar och inte minst tolkningsföretrÀde försvinna allt mer dÄ sociala medier revolutionerat det fria ordet, radikala islamister, upphovsrÀttsindustrin, olika minoritetsgrupper och mÀnniskor som tycker att rÀtten inte att bli krÀnkt trumfar rÀtten för alla att sÀga vad du tycker.

Hoten kommer i mÄnga olika skepnader. Allt frÄn ny lagstiftning, reviderad gammal och EU-direktiv till deplattformering, förtalsmÄl och en allt mer utbredd sjÀlvcensur. Vi kan aldrig ta yttrandefriheten för given. Inte ens i Sverige. Gör vi det kommer vi under det ögonblick vi tittar bort förlora den frihet de nu sedan lÀnge döda kÀmpade för att vi skulle fÄ njuta av.

Boken heter Tyst! för oavsett vilka skÀl de om vill inskrÀnka yttrandefriheten har Àr det gemensamma mÄlet att man vill tysta andra mÀnniskor. Men vem försvarar yttrandefriheten idag? Om inte debatten ökar, om inte fler mÀnniskor engagerar sig i det fria ordets fortsatta överordnade betydelse i det demokratiska samhÀllet kommer vi innan vi ens förstod vad som hÀnde ha en verklighet dÀr de som vill tysta andra kommer ha lyckats, en liten bit i taget.

Jag hoppas att den hÀr boken vÀcker fler mÀnniskors engagemang.