(0)

Vegetarismen, dens fortrin og fejl

E-book


”Vor konstitution undergĂ„r sĂ„ gennemgribende forandringer i livets lĂžb, at fĂždemidler, som engang var skadelige, senere viser sig hĂžjst gavnlige – eller omvendt, at den ernĂŠring, som tidligere var den bedste, senere bliver ufordelagtig. Der er altsĂ„ intet som helst til hinder for, at en kost, som vĂŠsentlig bestĂ„r af plantefĂžde, er gavnlig under visse forhold og i en vis alder, men at samme kost under andre forhold og pĂ„ et andet alderstrin er den ravgaleste af alle.”

Det har i mange Är vÊret en heftig diskussion bÄde blandt fagfolk og den brede befolkning om, hvorvidt det er sundt at leve vegetarisk, eller om det er nÞdvendigt at spise kÞd for at fungere optimalt. Alfred Bramsens bog fra 1903 viser, at diskussionen ogsÄ florerede i starten af det tyvende Ärhundrede, selvom argumenterne pÄ begge sider var anderledes dengang end i dag.

I lÞbet af det tyvende Ärhundrede og starten af det enogtyvende har forskningen rykket sig enormt inden for ernÊringsomrÄdet, og mange af Alfred Bramsens pÄstande og argumenter holder ikke lÊngere vand. Ikke desto mindre giver bogen et interessant indblik i, hvordan folkestemningen var omkring dette kontroversielle emne omkring Ärhundredeskiftet.

Alfred Bramsen (1851-1932) var en dansk tandlĂŠge og forfatter, der udgav en lang rĂŠkke bĂžger om sundhed, tandpleje og hygiejne skrevet til lĂŠgmand. Alfred Bramsen var desuden en ivrig kunstsamler og besad flere vĂŠrker af Vilhelm HammershĂži, om hvem han udgav to bĂžger.