(0)

Vend tidevandet : med Rosa Luxemburg og Hannah Arendt

E-book


Klimakatastrofen, politisk populisme og den voksende Ăžkonomiske ulighed er nogle af tidens stĂžrste udfordringer. Det virker nĂŠsten umuligt, og ligefrem utopisk, at vi som individer skulle kunne stille noget op imod dem. I Vend tidevandet viser Joke Hermsen, hvordan vi med udgangspunkt i Rosa Luxemburgs vĂŠrker og Hannah Arendts tĂŠnkning kan gĂžre oprĂžr, ĂŠndre kurs og yde modstand.

I Rosa Luxemburgs og Hannah Arendts tanker og skrifter finder vi et radikalt hÄb om forandring. HÄbet findes bl.a. i Hannah Arendts brug af konceptet amor mundi (kÊrlighed til verden). IsÊr Rosa Luxemburg blev med sin mÄde at leve pÄ i svÊre tider et eksempel pÄ dette hÄb. Selv under sine lange fÊngselsophold mistede hun ikke »munterheden«.

Hermsen forbinder Luxemburgs og Arendts liv og tankegods med eksempler fra nyere protestbevÊgelser som De gule veste i Frankrig, Fridays for Future og Black Lives Matter i USA. Hun ser protesterne som et tegn pÄ, at mennesker fra flere hjÞrner af det globale samfund allerede er i fuld gang med at tage et fÊlles ansvar og »vende tidevandet«.

Joke J. Hermsen er hollandsk forfatter og filosof. Hun har bl.a. skrevet bĂžger om den politiske teoretiker Hannah Arendt og vĂŠret nomineret og vundet priser for sit forfatterskab.