(87)

Virginie! : Albert Edelfeltin rakastajattaren tarina

audiobook & e-book


Taidehistorioitsija ja kirjailija Anna Kortelainen kiinnostui Albert Edelfeltin Virginieksi nimeÀmÀstÀ eroottisesti sÀkenöivÀstÀ nuoresta mallista, joka poseeraa lukuisissa Edelfeltin 1800-luvun teoksissa. Kuka oli tÀmÀ kiehtova nainen, jota Edelfelt niin aistikkaasti kuvaa? Tietoja VirginiestÀ on vÀhÀn, sillÀ Edelfeltin pikkusisko Berta hÀvitti kirjeet, jotka eivÀt tuntuneet sopivan kansallissankarin kuvaan. Virginien henkilöllisyyden peittelemiseen osallistuivat myös Edelfelt itse ja hÀnen ystÀvÀnsÀ. Suuri rakkaus ei kuitenkaan katoa jÀlkiÀ jÀttÀmÀttÀ. Edelfeltin ja hÀnen ystÀviensÀ jÀlkeenjÀÀneistÀ papereista löytyy johtolanganpÀtkiÀ, joista punoutuu tarina jÀrisyttÀvÀstÀ intohimosta, taiteilijaa inspiroivasta rakkaudesta, köyhÀn tytön hylkÀÀmisestÀ sekÀ tunnustamatta jÀÀneiden lasten ja prostituutioon ajautuvan naisen traagisesta kohtalosta. Virginie! on matkakertomus, historiallinen essee ja arvoitusdekkari. YmpÀri Eurooppaa tiedonsirpaleiden jÀljillÀ matkusteleva Anna Kortelainen kirjoittaa itsensÀ rohkeasti mukaan tÀhÀn unohtumattomaan tarinaan.

Anna Kortelainen(s. 1968)on kirjailija, filosofian tohtori ja taidehistorioitsija. HÀnen lÀpimurtoteoksensa Virginie! (2002) tutkii Albert Edelfeltin mallin Virginien kohtaloa. SiinÀ yhdistyy taiturimaisesti matkakertomus, historiallinen essee ja arvoitusdekkari. Kortelainen on ollut kolmesti Tieto-Finlandia-ehdokkaana, ja hÀnelle on myönnetty useita palkintoja, viimeisimpÀnÀ Pro Finlandia -mitali. HÀn on kirjoittanut myös neljÀ fiktiivistÀ teosta: Ei kenenkÀÀn maassa (2012), Siemen (2016), Tulirinta (2020) ja Kulkija (2023). Ne ovat hurmanneet lukijat herÀttÀmÀllÀ henkiin historian hÀmÀrÀÀn kadonneita elÀmÀntarinoita.

Karoliina Niskanen (s. 1987) valmistui nÀyttelijÀksi Teatterikorkeakoulusta ja on työskennellyt niin nÀyttelijÀnÀ kuin ohjaajana. HÀn on julkaissut musiikkia useilla levy-yhtiöillÀ ja kirjoittanut rap-lyriikkaa. HÀn on myös suosittu ÀÀnikirjojen lukija.

Niskasen esikoisromaani Tilhi (2020) sai kipinÀnsÀ nuorisoteatterille kirjoitetusta nÀytelmÀstÀ ja työskentelystÀ laitosnuorten parissa. RikkinÀistÀ lapsuutta ja vanhemmuuden haasteita kÀsittelevÀ teos valittiin ilmestymisvuonnaan Tiiliskivi-palkintoehdokkaaksi. KevÀÀllÀ 2023 ilmestyi Niskasen toinen romaani Muamo. Romaanissa kahden erilaisen Àidin, karjalaisen evakon ja ylÀluokkaisen ruotsalaisnaisen, tarinat kietoutuvat toisiinsa sodan varjoissa.


Narrator: Karoliina Niskanen
Duration: