(8)

Förstår du vad du läser? Bibeln för nyfikna

Livre numérique


Välkommen till en läsupplevelse som kommer att förändra ditt liv!

Om du hamnade på en öde ö, vad skulle du läsa då? Chansen är stor att du skulle läsa Bibeln. Men varför vänta på att hamna på en öde ö?

Att känna till Bibeln och dess bärande berättelser är avgörande för att kunna förstå västerländsk tro, musik, konst, litteratur och historia. Det är med andra ord nödvändigt att känna till Bibeln inte bara av religiösa skäl, utan också för att kunna bottna i kulturen. Men hur ska man läsa den?

77 böcker. Uppdelade i två delar, Gamla testamentet och Nya testamentet, där den äldsta boken, i nedskriven form, är åtminstone ettusen år äldre än den yngsta. Och där lyrik blandas med berättelser, som blandas med lagar, som blandas med brev, som blandas med evangelier. En inte helt enkel utmaning, med andra ord. Felet många gör när de vill läsa Bibeln är att de läser den som en vanlig bok, från början till slut. Så kan man göra, men det är svårt. Mitt förslag är därför: läs Bibeln i urval. Börja med 7 böcker. Inte 77. När du väl läst dessa sju centrala böcker, har du sedan tillräckligt mycket med dig för att kunna ge dig på de resterande 70. Det är idén bakom den här boken.

Sören Dalevi är sedan 2016 biskop i Karlstads stift. Han har en bakgrund som präst, forskare och lärare vid bland annat Karlstads universitet.