På Christiansborg kalder de ham skurvognspolitikeren. Det er Jan Johansen stolt af. Han er arbejder, og dem er der ikke mange af i Folketinget. Eller for den sags skyld hos Socialdemokraterne. Derfor påtager han sig gerne rollen som talsmand for manden på gulvet, og når det gælder den stærkt omdiskuterede dagpengereform, er Jan Johansen kompromisløs. Derfor stemte han imod partilinjen og fik tæsk af sine partikammerater.
Uddrag af bogen
Sømandssønnen fra Svendborg blev ikke født med den berømte sølvske i munden. Han er vokset op med lokum i gården. Han forlod skolen i 8. klasse. Skolen og han fandt aldrig rigtig hinanden. Lærerne gjorde nar ad ham, fordi han havde ualmindeligt svært ved at læse og skrive. I dag ville man kalde ham et offer for mobning, og for at forsvare sig allierede han sig med ligesindede, de andre, der også blev hængt ud til spot og spe, og derfor blev han pludselig en af rødderne. En af dem, der bare lavede ballade.
Han var en flittig gæst på skoleinspektør Klint Jensens kontor, hvor han fik læst og påskrevet. I dag er det den socialdemokratiske folketingsgruppes ”tæskehold”, der prøver at tale ham til fornuft, når han – efter flertallets mening – ikke går i takt.
Om forfatteren
Peter Faber (f. 1948) er uddannet journalist og har i over 40 år beskæftiget sig med alle genrer inden for journalistikken. Han er født i København, men har haft sit arbejdsliv på Sydfyn.