Meester van de medicijnen van Karel Berkhout gaat over een Haagse apotheker die strijdt tegen de stijgende prijs van geneesmiddelen. Hij probeert dure medicijnen goedkoop na te maken.
Meester van de medicijnen van Karel Berkhout vertelt over de strijd van een apotheker tegen dure geneesmiddelen. Nieuwe geneesmiddelen met een prijs waarvoor je een stadsappartement kunt kopen; bestaande medicijnen die vijfhonderd keer zo duur worden; zieke mensen die jaren moeten wachten op de vergoeding van hun middel. De almaar stijgende prijzen van geneesmiddelen drijven patiënten en artsen, maar ook politici, zorgverzekeraars en ziekenhuisbestuurders, tot wanhoop. Zelfs in Nederland zijn nieuwe geneesmiddelen onbetaalbaar aan het worden.
De Haagse apotheker Paul Lebbink legt zich daar niet bij neer. Hij probeert dure geneesmiddelen goedkoop na te maken en daagt zo de farmaceutische industrie uit. Deze queeste voert hem langs heilige patenten, onbuigzame regels, onbetrouwbare leveranciers en technische uitdagingen.
In Meester van de medicijnen beschrijft Karel Berkhout nauwgezet Lebbinks tegenslagen en successen, waarbij hij blootlegt hoe dolgedraaid de machinerie van de geneesmiddelenontwikkeling is en een idee geeft van hoe dit gefikst zou kunnen worden.
'Een fascinerend boek [...] dat zelfs de lezer met kennis over de farma-industrie nog boos kan maken.' - De Volkskrant
'Meester van de medicijnen is een goed en belangrijk verhaal. Het leest als een klassieke schelmenroman, een David die het opneemt tegen Goliath, maar dan in het echte leven, een complex probleem inzichtelijk gemaakt door de menselijkheid en de persoonlijkheid van de 'Robin Hoods' onder de apothekers.' – Rosanne Hertzberger