In zijn semi-autobiografische werk analyseert Louis Couperus zijn eigen ontwikkelingen als schrijver door ze te spiegelen aan zijn alter-ego Hugo Aylva. De roman geeft ons een gevoelige kijk in het leven van Aylva: zijn haat-liefde verhoudingen met zijn eigen boeken, depressies die volgen na het voltooien hiervan, de eenzaamheid van het schrijversbestaan, zijn eerste grote liefde...
Met Metamorfoze brengt Couperus een doortastend, ultiem onzeker en gevoelig portret waar veel mensen zich mee kan identificeren, zelfs ruim 100 jaar na de eerste publicatie.
Louis Couperus (1863-1923) is een van de belangrijkste auteurs uit de Nederlandse geschiedenis. Hij werd voornamelijk bekend door zijn psychologische romans ‘Eline Vere’ (1889), ‘Noodlot’ (1890) en ‘De stille kracht’ (1900). In zijn romans, die tot op de dag van vandaag nog populair zijn en worden geprezen, schetst Couperus een realistisch beeld van wat er speelde in de Nederlandse samenleving aan het eind van de negentiende eeuw.
Zo werd ‘De stille kracht’ verwerkt tot een televisieserie in 1974, die door miljoenen mensen werd bekeken. In 2015 maakte Ivo van Hove ook een interactieve theatervoorstelling van deze klassieker. Een ander werk, ‘Noodlot’, werd getransformeerd tot televisieserie met niemand minder dan Jeroen Krabbé, Walter van der Kamp, Lex van Delden en Linda van Dyck in de hoofdrollen.