(7)

Pienen lapsen sosiaalisuus

Livre numérique


Palkitun ja pidetyn tekijän sujuvasanainen ja tuoreimpaan tutkimukseen perustuva teos pienen lapsen sosiaalisesta kehityksestä ja sen asettamista reunaehdoista mm. päivähoidolle.

Varhaislapsuus on ihmisen tärkeimpiä elämänvaiheita. Kolmen ensimmäisen elinvuoden aikana luodaan lähtökohta aikuisiän sosiaalisille taidoille.

Päiväkodin merkitys lapsen kasvattajana on suuri. Ryhmä ei silti itsessään lisää lapsen sosiaalisia taitoja, sillä liian varhainen joutuminen suureen ryhmään voi olla haitaksi niiden kehittymiselle. Millaiset kokemukset sitten auttavat lasta? Onko pienen lapsen tehtävä pitää puolensa, selviytyä ryhmässä ja ratkaista sosiaalisia ongelmia? Mitä ovat alle 3-vuotiaan sosiaaliset taidot? Kirja on tarkoitettu pienten lasten vanhemmille ja lasten parissa työskenteleville. Se on myös poliittinen keskustelunavaus, tärkeä puheenvuoro pienen lapsen sosiaalisesta kehityksestä ja laadukkaan päivähoidon reunaehdoista. Hyvä päivähoito on panostus koko yhteiskunnan hyvinvointiin ja sosiaaliseen pääomaan; viime kädessä kuitenkin poliittiset päätökset määräävät päivähoidon laadun.

Psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvinen on suomalaisen temperamenttitutkimuksen uranuurtaja ja arvostettu tietokirjailija. Hän on käsitellyt teoksissaan itsetuntoa, lasten aggressiivisuutta ja temperamentin vaikutuksia mm. ihmisen yksilöllisyyteen, koulumenestykseen ja elämänhallintaan. Hän on saanut työstään useita tunnustuksia, professoriliitto valitsi hänet Vuoden professoriksi vuonna 2008. Hänen edellinen teoksensa Sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot (2010) sai Lauri Jäntin säätiön tietokirjapalkinnon ”merkittävänä yhteiskunnallisena puheenvuorona”.