(0)

Puoliviljely

Livre numérique


PUOLIVILJELY kertoo seikkaperäisesti, kuva kuvalta, mitenvoit helposti hyödyntää pihapiirin mestoja, eli erityyppisiä kasvupaikkoja,luonnonkasvien puoliviljelyyn.

Itse kerätyn tai kasvatetun saaliin syöminen on suuriilo. Kasvavatko puutarhassa vihanneksia, keräätkö syötäviä villikasveja?

Satoa saisi tulla reilumminkin, siksi puoliviljely onuusi kiinnostava vaihtoehto. Se vahvistaa omavaraisuutta ja mahdollistaalisäansiot, koska ylijäämän voi aina myydä. Villikasveille löytyy koko ajanlisää markkinoita. Ruokaa pöytään ja rahaa tilille, täydellistä!

Kasvukausi tuntuu loppuvan aina liian lyhyeen. Parassesonki kerätä villikasveja on ohi jo juhannuksena. Eikä puutarhan satokaanaina ehdi kypsyä ennen lyheneviä päiviä ja kylmeneviä öitä. Usein se paraskasvukausikin on ongelmallinen; puuttuu sadetta tai lämpöä tai sitten niitä onihan liikaa.

Ratkaisu: puoliviljele syötäviä luonnonkasveja.

Iloksemme luonnollisuus on trendi puutarhassakin. Nyt eipidä höösätä turhia. On tylsää kasvattaa puutarhassa samoja kasveja vuodestatoiseen. Ja kokeilut hintavilla eksoottisemmilla siemenillä käy hermoille jakukkarolle.

Helpointa ruokaa saat keräämällä villikasvit suoraanluonnosta lautaselle. Keruuaika on pitkä - keväästä syksyyn ja talveen saakka.Tosiasia on kuitenkin se, että yksittäisen kasvin satokausi on pirullisennopea. Useat luonnon herkut ehtivät mennä sivu suun, koska ovat hurahtaneetyli-ikäisiksi. Vuosi toisensa jälkeen vuohenputki ehtii rehottaa puisevaksi jatuholaisten rei’ittämäksi ennen kuin ehdit sitä kerätä - saatikka säilöä talvenvaralle.

Kasvata tai siirrä luonnonkasviesiintymä pihaan, niinvoit niittämällä nokkosta, vuohenputkea, maitohorsmaa jne. turvata mehevänkasvuston kerättäväksi koko kesäksi. Puoliviljely ratkaisee monet ongelmat!

Kirjoittaja Kaj Simberg on laajan ja asiantuntevanPuutarha-artikkelit -blogin tekijä, armoitettu viherpeukalo ja vääräleuka.