(10)

Tre Julklassiker

Livre audio


Vi har samlat tre klassiska Julsagor av de bästa författarna, omskrivna till modernt språk.

Först ut har vi ”Den heliga Natten” av Selma Lagerlöf där vi får ta del av en historia som Selmas farmor berättade för Selma när hon var liten. Den handlar om en kall natt för länge sen och om en man som behövde hjälp att värma sitt nyfödda barn. En riktigt klassisk julberättelse.

Sedan den fantastiska ”Granen” av HC Andersen där vi får höra berättelsen om den lilla granens problem att den inte förmår att leva i nuet. Granen uppskattar inte solskenet och blommorna ute i fria skogen och när den väl får sin dröm uppfylld och blir julgran kan inte granen njuta av stunden, utan får ”barkvärk” så att julljusen bränner. HC Andersens besjälar ting som djur och föremål i sina sagor, vilket gör hans historier riktigt sagolika.

Sist men inte minst har vi ”Lille Viggs Äventyr på Julafton” av Viktor Rydberg som handlar om den föräldralöse Vigg som bor hos gamla Gertrud. Han får sig en rundtur i släden med självaste julvätten, som på samma gång är rättrådig, sträng och snäll och den här sagan bidrog till den svenska bilden av jultomten. Berättelsen har en verklighetsbakgrund eftersom Viktor Rydberg själv växte upp som fattigt fosterbarn och bakom den fattiga gumman Gertrud skymtar en älskad fostermor Sara.

Alla sagorna är tidlösa klassiker som har samma läs- och lyssnarvärde än idag!


Narration : Eva Hansson
Durée :