Pidetäänkö ikääntyneitä vain kykenemättöminä höppänöinä, vai asuuko vanhoissa viisaus? Kokemus vanhuudesta ja vanhana elämisen mahdollisuudet riippuvat paljon siitä, miten ympäröivät ihmiset ja yhteiskunta suhtautuvat vanhuuteen. Onko tarjolla antoisaa yhdessä tekemistä, tukea ja hoivaa, vai jääkö ihminen yksin elämän ehtoopuolella?
Babuškoja, teräsvaareja ja digisenioreita tarkastelee vanhuuden monia kasvoja Suomessa ja Venäjällä. Se osoittaa, että usein mielikuvat ikääntyneistä perustuvat stereotypioille ja heille tarjotaan kapeita toimintarooleja arkielämässä. Aika, kulttuuriympäristö ja sen arvomaailma vaikuttavat sekä vanhojen toimintamahdollisuuksiin että käsityksiin vanhuudesta. Millaista on vanhuus Venäjällä, entä Suomessa? Miten kulttuuri vaikuttaa vanhusten hoivaan? Miten ikääntyneiden yhteisöllisen ja arkisen toiminnan areenat muuttuvat digiaikana?
Teos pohtii myös paremman vanhuuden edellytyksiä. Esimerkiksi muistisairauksien lisääntymisen myötä tarvitaan yhä enemmän tietoa niihin suhtautumisesta ja niiden kanssa elävien kokemuksista ja kohtelusta. Teoksen kirjoittajat ovat kulttuuri- ja sosiaaligerontologian asiantuntijoita.