(0)

Bag volden

E-book


BAG VOLDEN er historien om en hÄrd, men lykkelig opvÊkst i Fredericia. Om dengang cigaretter nÊrmest var pÄ kostplanen, telefonen var en sjÊldenhed og grisestalde hÞrte hjemme i bybilledet.

BAG VOLDEN handler om friheden og skÞnheden i at vokse op i provinsen i efterkrigsÄrene, men ogsÄ om de mÞrkere sider af Ullas barndom. Om at have en uligevÊgtig mor og om at gÄ pÄ en skole, hvor eleverne brutalt mobbede hinanden med fuldt overlÊg - og hvor lÊrerne var endnu vÊrre i deres overgreb. BAG VOLDEN er ogsÄ en fortÊlling om de lange mÄneder som tuberkulosepatient pÄ JulemÊrkesanatoriet og det afsavn, der lÄ i sjÊldent at fÄ besÞg af sine forÊldre.

Men fÞrst og fremmest er BAG VOLDEN en pÄmindelse om aldrig at glemme den positive indstilling til tilvÊrelsen. Bekymringer er ikke skabt til at vare ved, og ingen oplevelser forbliver dÄrlige.

Uddrag af bogen:

PÄ trods af mors drÞm om at skabe en lykkelig familie sammen med Peter, min far, gik deres Êgteskab rigtig skidt. De skÊndtes og sloges som hund og kat. Det eneste, de faktisk kunne enes om, var, at de ikke var enige om spor ...! SÄ det skete med stÞrre og stÞrre hyppighed, at min far skred og blev vÊk i flere timer ja, af og til i dagevis. Mine forÊldre var dog enige om endnu en ting: At min fars soldaterkammerat Tage var et vidunderligt menneske! Tage var en hyppig og velkommen gÊst bÄde med og uden kÊrester; men som tiden gik, blev det oftest uden kvindeligt selskab. Han kom ogsÄ oftere, nÄr Peter var ude at "ture" den efter et af deres hÞjlydte skÊnderier. Tage kendte Peter og hans fraskrivning af ansvar og pligter, sÄ han havde i begyndelsen bare sÄ skrÊkkeligt ondt af mor. Men de fÞlelser udviklede sig hurtigt til mere. Hvordan fortÊller man sin kammerat, at man lige snupper hans kone og to bÞrn fra ham?

Om forfatteren:

Ulla Dueholm blev fÞdt i 1953 i Fredericia, hvor hun i 80'erne ogsÄ bidrog aktivt til det kulturelle miljÞ som forfatter, instruktÞr og skuespiller. EfterfÞlgende bredte hun sit kunstneriske virke til hele landet, og i 90'erne landede hun i hovedstadens bÞrneteatermiljÞ. HelbredsmÊssige problemer tvang hende til at opgive teaterarbejdet, sÄ hun fokuserer nu sine kreative krÊfter pÄ forfatterskabet.