(0)

Befrielse

E-book


En Êldre dame kommer pÄ alderdomshjem, og hendes sÞn, Ernst, martres af skyldfÞlelse over "ikke at gÞre nok". Deres forhold forandres markant, og det fÄr Ernst til at tÊnke tilbage pÄ sin barndom og opvÊkst op til og under besÊttelsen, hvor hans familie var pÄ tyskernes side. Han mÄ tage et opgÞr med sin fortid og med sin pÄ én gang svage og dominerende storebror.

Vi har tidligere mÞdt den sÞnderjyske dreng Ernst i Gynther Hansens romantrilogi "GrÊnseland". Nu er han blevet voksen, og i "Befrielse" fÄr vi prÊsenteret hans ungdoms begivenheder i et nyt lys. Samtidig er romanen en bevÊgende skildring af forholdet til vores nÊrmeste, nÄr dÞden nÊrmer sig.

"Roman stĂ„r der pĂ„ titelbladet, og ’Befrielse’ er naturligvis en roman. Men nĂ„r man (jeg) uvilkĂ„rligt lĂŠser den som erindringer eller i det mindste som en erindringsroman, er det jo et kompliment til Gynther Hansens fortĂŠllertalent, sĂ„ nĂŠrvĂŠrende og overbevisende er hans stemme, hans ’jeg’ og dets familie." – Bent Mohn, Politiken

Gynther Hansen (1930-2014) voksede op i en tysksindet familie i VarnĂŠs nĂŠr Aabenraa i SĂžnderjylland. Op til og under Anden Verdenskrig sympatiserede hans far og hans storebror med Hitler og nazismen, mens Gynther Hansen selv valgte danskheden, og denne splittelse kom til at fylde meget i det senere forfatterskab.