'Velgøreren'. Sådan blev han kaldt, Rafael Leonidas Trujillo, som i 1930 ved et kup tog magten i Den Dominikanske Republik og fastholdt den i et brutalt jerngreb, indtil han blev myrdet af højtstående officerer i 1961. Romanen foregår i tiden omkring hans død – suppleret med erindringsglimt fra årene forud.
Dramaet udspilles på flere planer: i præsidentpaladset, blandt oprørerne, i gadelivet. Og fortællevinklen skifter tilsvarende: Trujillos egne overvejelser væves sammen med de menneskers, som konspirerer imod ham. Og endelig er der advokaten Urania, som er vendt tilbage fra en succesrig karriere i USA for at gøre et regnskab fra fortiden op. Hendes far var en af Trujillos ministre, som faldt i unåde og forsøgte at blødgøre Velgøreren ved at ofre sin fjortenårige datter. Det var nemlig almindeligt, at Trujillos nærmeste medarbejdere stillede koner, elskerinder og endda mindreårige børn til chefens rådighed.
Bogen har vakt stor opstandelse og er blevet en bestseller i de latinamerikanske lande på grund af sin stærke handling og sit fængslende portræt af magtens væsen.
"Blandt Latinamerikas mange diktatorer var Rafael Leonidas Trujillo måske den allermest frastødende ... Vargas Llosa fortæller bredt og detaljeret om de sammensvorne og deres motiver, og om Trujillo og hans luner, så de mange handlingsspor fletter sig sammen til en forfærdende og fascinerende skildring af magtens psykopatologi. De historiske facts er autentiske, men Vargas Llosa tillader sig med romanforfatterens suveræne ubekymrethed at gå ind og ud af personernes inderste tanker og oplevelser og at skildre episoder, der ikke kan være noget detaljeret forlæg for. Formålet er ikke at skrive en kildekritisk holdbar version af begivenhederne, men at skabe den viden om historiens dunkle drivkræfter, som kun fiktionen kan give. Man kan med en vis ret tale om 'diktatorromanen' som en undergenre i den latinamerikanske litteratur, og i så fald er 'Bukkens fest' et af genrens hovedværker. Den tilsyneladende løse komposition går op til sidst, og den brede strøm af ord bliver en rivende og medrivende flod. Hvis ellers bogmarkedet var styret af retfærdighed, burde romanen blive en bestseller også i Danmark."
Niels Brunse, Politiken
"Mario Vargas Llosas roman om den dominikanske diktator Trujillos død er en eksemplarisk fortælling om, hvad rettidig ondskab kan udrette."
Lars Bonnevie, Weekendavisen
"Mario Vargas Llosas, der i går fik overrakt Nobelprisen i Stockholm, har skrevet en blændende roman om den liderlige general Trujillo ...
Naturligvis trækker romanen på en virkelighed i den grad styret af ekstremer, politisk og menneskeligt. Men den formår mesterligt i hele sit komplicerede handlingsforløb at nuancere og fortolke en verden, hvor magtspillets brikker ustandselig kan lægges påny med læseren selv som bande, når de moralske spilleregler skal fastlægges."
Niels Houkjær, Berlingske Tidende