(0)

Det professionelle menneske

E-book


"Af hoved er hun videnskabsmand, men af sind er hun kunstner, og det er en rig sammensÊtning. Hendes arrigskab har flere hestekrÊfter end nogen anden dansk skribents, og det er en glimrende drivkraft. Hun finder sig ikke i noget
 Hun kan den kunst som er definitionen pÄ al kunst: at lÊgge hovedvÊgten pÄ det vÊsentlige og vÊre ligeglad med det ligegyldige."

SĂ„dan beskrev Poul Henningsen Elsa Gress som debattĂžr og som menneske. "Det professionelle menneske" er en samling af essays delt op i fire afsnit: ‘socialt‘, ‘kulturkritisk og kulturpolitisk‘, ‘amerikansk‘ og ‘litterĂŠrt og kunstnerisk‘.

Elsa Gress (1919-1988) debuterede dobbelt med essaybindet "Strejftog" (1945) og romanen "Mellemspil" (1947) om efterkrigsÄrenes rodlÞse eksistenser. Ud over de ofte selvbiografiske romaner skrev hun noveller, hÞrespil, journalistik og oversÊttelser, og et studieophold i 1952 i USA gjorde hende desuden til formidler af amerikansk kultur. Med sin intellektuelle nysgerrighed og sin livsform som "polymedium" blev Elsa Gress inkarnationen af den frie kunstner og kritiker, pÄ én gang hudlÞs, hÄrdtslÄende og generÞs.