(2)

Fiender

E-book


För ungdomarna som söker sin framtid i skuggan av den nedmonterade vÀlfÀrden Àr vÀrlden laglös, vÄldsam och fylld av trakasserier och förnedring. NÄgra flyr in i GHB-missbruk, en del söker tryggheten i gÀnget dÀr alla har samma etniska rötter, andra dras till politiska rörelser dÀr de finner förklaringar till sin utsatthet och övervinner sin rÀdsla. Hos nynazisterna fÄr de upprÀttelse och gemenskap, men ocksÄ en chans till revansch. Anti-fascistisk front utmanar dem. HÄrda gatustrider utkÀmpas. VÄldsspiralen trappas upp. FörÀldrar och lÀrare stÄr handfallna, polis och myndigheter kommer alltid för sent.

Fiender Àr en intensiv och skakande roman om varför en del ungdomar dras till extrema rörelser. Men oförutsÀgbara hÀndelser kan Àndra allt. OvÀntade kÀrleks- och vÀnskapsband kan knytas och spÀnningar lösas upp. För nÄgra finns dock bara en utvÀg: att fÄ ge uttryck för sitt raseri över ett samhÀlle de anser ha svikit dem.

Renzo Aneröd (f. 1969) Àr dokumentÀrfilmare och författare. Fiender Àr tredje delen i en trilogi om varför unga mÀnniskor vÀljer vÄldets och kriminalitetens vÀg. De tvÄ tidigare Àr Löftet (2004) och Vildsvinet (2007), varav den senare belönades med en Silverpocket. Hans senaste film Jag vill inte leva detta livet (sÀndes i TV2, 2009-04-05) fÀste uppmÀrksamheten pÄ det utbredda bruket av drogen GHB i Göteborg och har haft avgörande inverkan för polis och sociala myndigheters arbete med ungdomar i riskzonen.