(1)

Folk

audiobook & e-book


Ord som identitet, vÊrdier og danskhed lyder mÄske mere moderne end folk, men Ove Korsgaard argumenterer i marts mÄneds bog i TÊnkepauser-serien for, at folkets status er dét, vi i realiteten strides om. Danmark er i dag en kampplads for meget blandede og modstridende interesser, hvor spÞrgsmÄlet om, hvad folket er for en stÞrrelse, er et af de mest centrale stridspunkter. Globaliseringen, europÊiseringen og multikulturen har pustet til ilden. Er vi for eller imod det danske? Er vi for eller imod de fremmede? Er vi folkevenner eller folkefjender? Vi mangler gode svar pÄ de spÞrgsmÄl, fordi de er svÊre, og fordi nogle af dem er forkert stillet.

Ove Korsgaard vil med bogen skabe bedre muligheder for at navigere i det kaos, som ordet folk let medfÞrer, og han diskuterer i bogen, hvordan kÞn, social og retslig status samt intellektuel formÄen har betydning for, hvordan vi opfatter folk i dag. Tidligere var det ikke givet, at de mange f'ere - fattigrÞve, forbrydere, fjolser og fremmede - var del af folkets politiske og nationale fÊllesskab, men gennem det tyvende Ärhundrede har de fleste kÊmpet sig ind i det gode selskab.

Ove Korsgaard analyserer det forestillede fÊllesskab, som et folk grundlÊggende er, gennem sÄ forskellige elementer som ordbogen, hÞjskolebevÊgelsen, Kant, Grundtvig, kanon, fÊdrelandsbegrebet, kvinders stemmeret og Hitler, og der er bÄde skarpt og tankevÊkkende.