SÄ lÀnge det har funnits litteratur har det Àven funnits försök att kontrollera och styra den. Konst och litteratur Àr ofta grÀnsöverskridande, och en betydande del av de texter som vi numera rÀknar till de litterÀra klassikerna har frÄn början uppfattats som provocerande, blasfemiska eller anstötliga. Provokationen Àr ett kÀnnetecken för den moderna litteraturen och har alltsedan 1800-talets mitt kommit att normaliseras. DÀrför Àr det lÀtt att glömma bort att bokcensur och andra mekanismer för att motverka spridningen av oönskade litterÀra uttryck Àr företeelser som inte enbart hör hemma i religiöst eller politiskt totalitÀra stater.
I Forbidden Literature undersöker författarna den komplexa relation mellan litteratur och samhÀlle som styrningen av litterÀra och andra texter ÄskÄdliggör. Censur och olika former av restriktioner synliggör till exempel de maktrelationer som föreligger mellan stat, marknad, lag, institutioner, medborgare, författare och lÀsare. Den förbjudna litteraturen visar, paradoxalt nog, ocksÄ pÄ en tilltro till litteraturens verkanskraft. Ett förbud mot en text sÀger alltid nÄgot om dess förvÀntade inverkan pÄ lÀsaren.
Det primÀra syftet med denna antologi Àr att ge bÄde historiska och samtida exempel pÄ litteraturens ofta komplexa samspel med yttrandefriheten. Genom elva fallstudier, som behandlar material frÄn olika platser och olika tider, ger antologin perspektiv pÄ dagens debatter om litteratur och yttrandefrihet. Fallstudierna rör sig mellan flera olika sprÄk- och kulturomrÄden, och avhandlar allt frÄn 1600-talets manualer i svartkonst till modern litteratur och avantgardistisk seriekonst.