(0)

Genforeningen

E-book


"Genforeningen" er Andreas Jensens fortÌlling om tiden fra han i 1889 bliver vandrelÌrer i Sønderjylland for at tage kampen op mod fortyskningen af de dansksindedes børn til glÌden og euforien i Genforeningsdagene i sommeren 1920, hvor 'Kedde Kryds' kommer til Dybbøl og Broager og mødes af et begejstret folkeoptog. Men sammen med kongen kommer ogsü en gammel bekendt til byen iklÌdt rød rideuniform.

Bogen er ogsü en kÌrlighedshistorie om mødet mellem gürdmandsdatteren, Karen, og den russiske krigsfange, Anton. Men Karen er allerede forlovet med Hans, som kÌmper for tyskerne pü Vestfronten, og müske er der ogsü andre, som har planer for den lille Karen.

"Genforeningen" fortÌller historien om Sønderjyllands genforening med Danmark set fra Broagerland og er delvist baseret pü lokalhistoriske beretning og kilder.

"Genforeningen" er en lang novelle. Den kan bruges i forbindelse med historieundervisningen i udskoling og ungdomsuddannelse, hvor fortĂŚllingen kan vĂŚre en trigger til at vĂŚkke nysgerrighed pĂĽ de historiske begivenheder.

Novellen kan ogsĂĽ bruges i danskundervisningen pĂĽ ungdomsuddannelser, hvor den fx vil kunne lĂŚses perspektiverende til noveller som Thomasine Gyllembourg: Den lille Karen (1830) og Steen Steensen Blicher: Sildig Opvaagnen (1828).