(0)

Grekisk mat

E-book


En kock pĂ„ en restaurang i Aten beskrev det grekiska köket som gastronomins svar pĂ„ minimalistisk arkitektur. Det Ă€r inte kĂ€nt för avancerad teknik, utan för bra rĂ„varor. ”Som en liten vitmĂ„lad kyrka pĂ„ en klippig ö. Det Ă€r magiskt, det behövs inte mer.”

Han har rÀtt: Grekland har allt frÄn oliver och grönsaker till fisk, skaldjur och ostar. Det mesta gÄr att köpa sprittande fÀrskt frÄn marknaden pÄ morgonen eller frÄn nÄgon smÄskalig producent i nÀrheten.

Problemet har alltsÄ inte varit kvaliteten pÄ rÄvarorna, utan att man inte alltid tillagat dem pÄ bÀsta sÀtt. Men de senaste Ären har nÄgonting hÀnt. Idag lagar en ny generation kockar enkla och underbara rÀtter med större medvetenhet och utan att tappa bort den grekiska identiteten.

Den hÀr boken innehÄller givetvis klassiker som grekisk sallad och stifado, men Àven rÀtter som inte Àr speciellt kÀnda utanför Grekland. Som den ostfyllda, sammetslena tunnbrödspajen frÄn Sfakia, den choklad-

igaste av chokladkakor och en favorit: giouvetsi, som Àr en gryta pÄ kött och den lilla risformade pastan orzo. Mat du kanske Àtit under nÄgon semester i landet och saknat sedan dess.

Du fÄr ocksÄ lÀra dig mer om de typiska grekiska ostarna, kaffescenen och det speciella köket pÄ Kreta. Recepten gÄr i linje med den nya tidens grekiska mat, dÀr man visar omsorg om rÄvarorna. NÄgra av grekerna som intervjuas delar dessutom med sig av sina favoritrecept.

Sara Berg Àr frilansjournalist och barista, baserad

i Malmö. Hon skriver framförallt om mat och kultur för tidningar som Sydsvenskan, Expressen, Gourmet och Svenska Dagbladet. Tillsammans med fotograf Miriam Preis har hon tidigare gett ut Pasta pÄ italienska och Berlin för foodisar pÄ Natur & Kultur.